Bicycle Diary from Seattle

Pazartesi, Nisan 03, 2006

Elmali Pasta

Merhabalar,

Uzun suredir bu bloga yazamiyorum. Bu sayfada link verdigim Gunes Ailesi bloguna yaziyorum. Ama burasi ilk goz agrim ihmal etmemeye calisacagim. O yuzden birkac ay once ogrendigim Amerikan usulu Apple Pie tarifini yazayim buraya dedim. Cok Farkli degil belki ama sanirim ici farkli birazcik. iste tarif:

Bugun hamurum beni cok sevmedigi icin, seritlerim cok duzgun olmadi :( ama tadi nefis olmustu.

Tart Hamuru icin;
  • 2 1/2 cup un (1 cup dolu dolu 1 su bardagi)
  • Bir fiske tuz (buradaki yaglarla tuz kullanmiyorum ben tuzsuz yag kullandigim halde)
  • 1/2 tatli kasigi kabartma tozu (1-1,5 tatli kasigi kotuyorum, ama pakette olursa 1 paket olur sanirim)
  • 1/2 pound (225g) (2 cubuk) tuzsuz yag (LAND O LAKE unsalted kullaniyorum)
  • 1/3 cup cok soguk su

Ici icin malzemeler;

  • 3/4 cubuk tuzsuz yag (113g)
  • 4 adet orta boy elma (fuji elmasi benim kullandigim)
  • 1/2 cup seker
  • 1/2 tatli kasigi tarcin
  • 1/4 cup ceviz
  • 2 yemek kasigi taze limon suyu
  • 2 yemek kasigi misir nisastasi
  • +1 yumurta, 2 yemek kasigi su

Hamurun yapilisi;

Un, kabartma tozu, tuz derin bir kap icine konulur. Kati yag parcalar halinde icine eklenip, malzemeler birbirine karisana kadar yogurulur ya da makine ile karistirilir (elle yapilinca daha iyi oluyor). 1/3 cup soguk su uzerine eklenip tekrar yogurulur. Hazirlanmis olan hamur iki parcaya ayirilarak sarilip 30 dakika buzdolabinda bekletilir.

Icinin hazirlanisi;

Yag derin bir tencerenin icinde eritili, kabuklari soyulup ince dilimlenmis elmalar erimis yagin icine eklenir. Bunlarin uzerine seker tarcin, uzum eklenerek pisirilir. limon suyu ve misir nisastasi ayri bir yerde karistirilip ocaktaki karisimin icine eklenir. Elmalar pistikten sonra ocak kapatilip cevizler icine eklenerek sogumaya birakilir.

Tartin hazirlanisi;

Buzdolabindaki hamurlardan biri tartin alti digeri ustu icin kullanilir. Hamur acilip, yaglanmis tart kalibina yerlestirilir.Kalibin disina tasan hamurlar kesilerek alinir. 2 yemek kasigi su ile cirpilmis yumurta,kaliba yerlestirilmis olan tart hamurunun icine surulur. Sogumus olan tart ici hamurun uzerine dokulur. 2. parca hamur acilarak seritler halinde kesilip kafes seklinde tartin uzerine yerlestirilir. Kafesin her katina yumurtali sudan surulur. 325F da (150 C derece falan oluyor sanirim) 25-30 dakika pisirilir (bu isi ve sure tamamen buradaki firinlarla ilgili biliyorsunuz. Firininiz icin uygun isi hangisi ise hamur kizarana kadar o isida pisirmeniz daha uygun olabilir). (kalan hamurun-genelde artiyor hamur benim tart kalibimda yapinca- icine peynir koyup kucuk pogacalar yapilabir. cok lezzetli oluyor). Afiyet Olsun :)

Yarin da size bu elmali pastalari yiyip nasil dombililikten korunulur onu gosterecegim. Eger becerebilisem. Tabi ben dombiliyim ama 2-3 aya kadar azalacak bu dombililik insallah.

Simdilik saglicakla kalin........................

1 Comments:

  • şekerim eline sağlık... görüntü çok güzel.. eminim tadı da çok güzeldir.. özledim valla senin yaptığın birşeyleri yemeyi.. hele o kısırın.. neyse gelince bol bol yaparsın artık.. öptüm seni çok :)

    By Blogger Özlem Yüksel, at 2:12 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home